• Destinacije
    • Gradovi i općine
    • Atrakcije
    • Stari gradovi
  • Što raditi
    • Aktivni odmor
    • Izleti s djecom
    • Enogastronomija
      • Gastronomija
      • Vinarije i destilerije
    • API turizam
    • Vjerski turizam
      • Nacionalno svetište svetog Josipa
      • Svetkovine
    • Sport i rekreacija
    • Kongresi i skupovi
    • Kultura i umjetnost
    • Kad putovati?
      • Proljeće
      • Ljeto
      • Jesen
      • Zima
  • Događanja
    • TOP događaji
    • Nadolazeći događaji
  • Putne informacije
    • Servisne informacije
      • Valuta u Hrvatskoj
      • Zdravlje i sigurnost
      • Veterinarske ambulante
    • Prometne informacije
      • Dolazak u županiju
      • Putovanje unutar županije
      • Parking
      • E punjači
      • Stanje na cestama
    • Turistički vodiči
    • Restorani
    • Smještaj
      • Hoteli
      • Apartmani
      • Kampovi
      • Robinzonski smještaj
      • Ruralni turizam
      • Ostali objekti
      • Vaš domaćin
facebook facebook instagram youtube
hrv

/

eng
search
mobile-menu-icon
mobile-menu-icon
tz-karlovačke-županije

Kako Vam možemo pomoći?

Pretraži
  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Istakni poveznice
  • Vrati izvorno

24.9.2025.

Šume, gljive i kesteni

Šume su čarobna mjesta koja skrivaju mnoge tajne i bogatstva prirode. Među njima, gljive se ističu svojom jedinstvenošću i raznolikošću. Podsjećaju na biljke, ali nisu biljke. One mogu zamijeniti meso, a nisu životinje. Razmnožavaju se spolno, ali i nespolno. Na svijetu postoji više od 100 000 vrsta gljiva, a u Hrvatskoj ih je do sada opisano više od 4 500. Gljive su od davnina fascinirale čovječanstvo. Prvi opisi ovih organizama potekli su od grčkog filozofa Aristotela, a tijekom rimske civilizacije, gljive su bile cijenjene kao "hrana bogova." Legende govore da su ih konzumirali poznati Rimljani poput Cezara, Klaudija, Agripa i Nerona. Zbog svoje posebnosti i okusa, gljive su uvijek imale posebno mjesto u prehrani.

Šume su također dom kestena, koji su u prošlosti bili važan izvor hrane. Kestenje se može jesti sirovo, pečeno ili kuhano, a bogato je hranjivim tvarima. Njihovi slatki okusi i miris čine ih idealnim dodatkom mnogim jelima, a također se koriste u pripremi slastica. U šumama, tijekom jeseni, priroda nudi spektakl boja i mirisa, dok se gljive i kesteni mogu pronaći među opalim lišćem. Šetnje šumom pružaju priliku za istraživanje i uživanje u bogatstvu koje priroda nudi.

Istražujući šume, važno je educirati se o jestivim i otrovnim vrstama gljiva. Iskusni poznavatelji prirode često dijele svoja znanja, pomažući drugima da prepoznaju sigurne vrste za konzumaciju. U tom duhu, kuhanje s gljivama postaje ne samo umjetnost, već i način povezivanja s prirodom i uživanja u njenim blagodatima.

Kada govorimo o hrani, važno je spomenuti kako je priprema hrane povezana s emocijama. Svi smo svjesni da raspoloženje kuhara može utjecati na okus jela. Kada se priprema s ljubavlju i pažnjom, hrana postaje izvor zadovoljstva i radosti.

U ovoj harmoniji šuma, gljiva i kestena, priroda nam nudi neiscrpan izvor inspiracije i užitka. Ova bogatstva čekaju da ih otkrijemo, uživajući u svemu što priroda ima za ponuditi.

Čarolija zimskih susreta

Čudesni zimski trenuci

previous-button next-button

Advent u Karlovcu

Karlovac

29.11.2025.

Klizalište u dugoreškom amfiteatru

Duga Resa

20.11.2025.

Advent u Ogulinu

Zavičaj bajke u blagdanskom ruhu

Ogulin

tz-karlovačke-županije
croatia full of life
KONTAKT

Haulikova 14

47000 Karlovac

OIB: 53888549010

TEL: +385 95 615 3200

EMAIL: info@tzkz.hr

TURISTIČKA ZAJEDNICA
Vijesti Kontakt Dokumenti PRESS
POSJETI NAŠE KANALE
youtube facebook instagram

PRAVILA O KOLAČIĆIMA PRAVILA PRIVATNOSTI UVJETI KORIŠTENJA IZJAVA O DIGITALNOJ PRISTUPAČNOSTI

 
Izrada Novena